Is het waar dat kleinere honden langer leven?

Hoe groter de hond, hoe korter de levensverwachting. Een grote hond zoals een Sint Bernard heeft een levensduur van tussen de vijf en acht jaar, terwijl kleinere rassen over het algemeen wel 12 tot 15 jaar kunnen leven. Dit fenomeen heeft wetenschappers jarenlang verbijsterd, en hoewel de reden waarom nog steeds onzeker is, zijn er verschillende theorieën die onderzoekers hebben onderzocht. Behalve dat het belangrijk is voor de gezondheid van onze hondengenoten, hopen wetenschappers dat dit onderzoek hen in staat zal stellen een beter begrip te krijgen van het verouderingsproces van de mens, omdat naarmate honden ouder worden, ze veel van dezelfde aandoeningen ervaren die we hebben - zoals artritis, kanker en diabetes.

In de studie stierven grote rassen vaker aan kanker dan aan kleine rassen. Waarom? Een mogelijkheid die Kraus suggereert, is dat grote rassen sneller groeien, dus ze hebben meer kans dan kleine honden om ook de abnormale celgroei te ervaren die bij kanker wordt gezien. Of omdat ze sneller ouder worden, kunnen grote honden eerder bezwijken voor leeftijdsgerelateerde ziekten. Co-auteur van de studie en hoogleraar geneeskunde voor kleine dieren aan de Universiteit van Liverpool Alex German zei: „Eigenaren weten vaak niet dat hun hond overgewicht heeft, en velen realiseren zich misschien niet de impact die het kan hebben op de gezondheid.

Onderzoekers bestudeerden meer dan 40.000 honden en ontdekten dat de levensverwachting van gesteriliseerde en gecastreerde honden langer was dan intacte tegenhangers. Professor Elgar zegt dat de vuistregel is dat de gemiddelde levensduur voor vrij grote honden ongeveer zeven jaar is, en 14 jaar voor kleinere honden. Dus als u een hond kiest, hoe weet u dan hoe lang uw favoriete hond naar verwachting zal leven? Is het gebaseerd op ras, grootte en geslacht? Als je een huisdier voor het leven wilt, is de hond misschien niet het juiste dier voor jou. Dit komt doordat honden een speciaal geval zijn, omdat ze kunstmatig door mensen werden gefokt om te selecteren op uiterlijk of gedrag en niet noodzakelijk op gezondheid, en dat aanzienlijke inteelt nodig was om"raszuivere honden” te produceren.

Onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwelijke honden die zijn gesteriliseerd langer leven dan teefjes die intact zijn. Merk op dat de omgekeerde correlatie redelijk goed is, maar sommige grote hondenrassen, met ongeveer 40 tot 50 kg (of ongeveer 88 tot 110 pond), leven gemiddeld 12 of 13 jaar, terwijl sommige andere hondenrassen van gelijke lichaamsgrootte gemiddeld slechts acht of negen jaar leven. Een subsidie van het National Institute on Aging financiert een project, genaamd het Dog Aging Project, om de biologische en milieudeterminanten van veroudering bij honden te onderzoeken. Volwassen grote en kleine honden hadden ongeveer gelijke hoeveelheden antioxidanten, maar de cellen van puppy's van grote rassen hadden te veel overtollige vrije radicalen om de antioxidanten te bestrijden, meldden de studenten hier vorige week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Integrative and Comparative Biology.