Kan een hond van elke grootte een opgeblazen gevoel krijgen?

Elke hond kan een opgeblazen gevoel hebben, maar het komt veel vaker voor bij grote rassen met diepe bovenlijf, zoals Akitas, boksers, bassethonden en Duitse herders. Sommige lopen een hoger risico dan andere, waaronder Duitse Denen, Gordon Setters, Irish Setters, Weimaraners en St. Bloat treedt op wanneer gas, voedsel of vloeistof vast komt te zitten in de maag en uitzet. Bloat kan ervoor zorgen dat de maag zo groot wordt dat deze de hele buikruimte in beslag neemt, zelfs zo groot wordt als een basketbal bij sommige honden.

Te snel grote hoeveelheden voedsel of water innemen Een gewicht van meer dan 99 pond verhoogt het risico met ongeveer 20%. Veel mensen met huisdieren hebben gehoord van de gevreesde „bloat” bij honden. Bloat treft meestal grote rassen zoals Duitse Doggen, Duitse herders, Mastiffs en andere honden met een diepe bovenlijf. Elke hond kan echter opgeblazen raken.

Weet jij welke hondenrassen het grootste risico op een opgeblazen gevoel hebben? Maar eerst, wat is een opgeblazen gevoel? Maagdilatatie-volvulus (GDV), ook bekend als een opgeblazen gevoel, treedt op wanneer de maag van een hond verstopt raakt en gas en vocht zich ophopen, waardoor de maag zich uitstrekt tot vele malen zijn normale grootte. De opgeblazen maag veroorzaakt hevige pijn en is vatbaar voor verdraaiing. Wanneer de maag draait, komt de hele inhoud vast te zitten en wordt de bloedtoevoer afgesneden. Zonder bloedstroom verslechtert de maag snel en omdat deze zo opgezwollen is, kan het de grote bloedvaten samendrukken die het bloed terugvoeren naar het hart en een schok in de bloedsomloop veroorzaken.

Droogvoer kan een opgeblazen gevoel veroorzaken bij honden, vooral als het in grote hoeveelheden tegelijk wordt gegeten of als een hond snel traint na het eten. Na een GDV-operatie blijft een hond in het ziekenhuis totdat de pijn onder controle is, bloedonderzoek normale enzymspiegels aangeeft en de hond alleen goed eet en drinkt. Het komt vaak voor dat honden met een opgeblazen gevoel kwijlen en droge deining hebben, wat een kleine hoeveelheid schuim of slijm kan veroorzaken. Uw hond heeft mogelijk ook een echocardiogram (ECG) nodig om de hartfunctie te evalueren, aangezien een opgeblazen gevoel abnormale hartslagen veroorzaakt bij ongeveer 40 procent van de honden.

Angst kan een bijdragende factor zijn aan GDV in recente onderzoeken, honden die ontspannen en kalm waren, liepen een lager risico op het ontwikkelen van GDV dan honden die als hyper of angstig werden beschreven.