Zijn kleine honden dommer?

Grotere honden, met grotere hersenen, presteren beter op bepaalde mate van intelligentie dan hun kleinere hondentegenhangers, volgens een nieuwe studie onder leiding van de Universiteit van Arizona. Het hangt ervan af wat je bedoelt met slim. Een nieuwe studie gepubliceerd in Animal Cognition geeft aan dat grotere honden, die grotere hersenen hebben dan kleinere honden, beter presteren dan kleinere honden op sommige mate van intelligentie. Grootte kan er echt toe doen - als u op zoek bent naar intelligentere en meer gecoördineerde honden.

Een nieuwe studie suggereert dat hoe groter de hersenen van een hond zijn, hoe beter ze zijn in taken waarbij geheugen en cognitie betrokken zijn. De studie, onder leiding van Daniel Horschler van de Universiteit van Arizona, maakte gebruik van informatie uit rapporten van hondenbezitters. Hij zei dat het over het algemeen onwaarschijnlijk is dat grote honden slimmer zijn dan kleine honden, omdat er meer onderzoek nodig is en er veel soorten intelligentie zijn. Honden met grotere hersenen presteren beter dan kleinere honden in sommige intelligentietests, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Animal Cognition.

De onderzoekers ontdekten dat het niet voorspelde hoe een hond zou presteren op tests met betrekking tot sociale intelligentie, die werd gemeten door het vermogen van honden te testen om menselijke wijzende gebaren te volgen. Uit het onderzoek van de Universiteit van Arizona bleek dat honden met grotere hersenen het beter doen dan honden met kleinere hersenen in een bepaalde reeks tests. Hondenbezitters testten het kortetermijngeheugen van hun huisdieren door lekkernijen te verbergen onder een van de twee omgevallen plastic bekers, in het volle zicht van de honden. Maar, voegde hij eraan toe, een deel van het nadeel van dicht bij elkaar geplaatste ogen bij kleine honden kan worden gecompenseerd door een grotere oculaire overlap, of door de ogen meer naar voren gericht te hebben.

In een van de tests hadden grote honden meer kans om dingen gedurende een bepaalde periode nauwkeuriger te onthouden in vergelijking met kleinere honden. Hij zei dat hij bij het uitvoeren van onderzoek voor zijn boek The Intelligence of Dogs ontdekte dat er in de top 20% van de honden gerangschikt op basis van hun intelligentie slechts één klein speelgoedras was, de Papillon. Studies hebben aangetoond dat eigenaren van kleine honden de neiging hebben om meer inconsistent te zijn met training, wat van invloed is op hoe ze zouden scoren op tests waarbij cognitieve taken worden uitgevoerd.